یک ایده ی نو و خلاقانه برای ظروف یکبار مصرف پر مصرف مثل بشقاب ، قاشق ، چاقو و چنگال که مثل یک سینی است و همه به هم وصل هستند و برای استفاده مصرف کننده باید تک تک وسایل مورد نیازش را جدا کند خیلی جالبه نه؟!!!!
محصولات ظروف یکبار مصرف در صنایع مختلفی قابل استفاده می باشد که در زیر به توضیح برخی ار موارد می پردازیم:
به علت بازگشت پذیری ظروف یکبار مصرف کاغذی قابل استفاده در بسته بندی صنایع کشاورزی و سپس بازگشتپذیری این محصولات به طبیعت می باشد.
جهت حفاظت از محیط زیست و حذف محصولات پلیمری ، نایلون های بسته بندی و پلاستو فوم ، در بسته بندی لوازم خانگی و قطعات الکترونیکی استفاده می شود.
محافظت کامل ظروف و تجهیزات بیمارستانی و پزشکی با مقاومت بالا در برابر نفوذ و جذب آب.
بسته بندی مواد غذایی با قابلیت تماس با مواد غذایی گرم بالای 40 درجه سانتیگراد بدون اثرات مضر پلیمرهای نفتی.
امکان استفاده در مایکرو ویو.
آنچه این روزها حضور پر رنگتر و مصرف بیشتری در زندگی روزمره آدمها دارد استفاده از ظروف یکبار مصرف به صورت ظروف کاغذی یا پلاستیکی و مقوایی به صورت بشقاب ، کاسه ، بطری ، نی ، قوطیهای فلزی ، لیوان و... از نوع پلیمر (انواع PS - PE - PP-Pet- سلولز - ورق فولادی - PA و PC) است که در تولید انبوه هر روز به اشکال فریبنده تر و زیباتر وارد زندگی روزمره مان می گردند.
در خانه، محل کار، همایش ها و جلسات علمی و اداری ، مجالس عروسی و عزا ، روضه خوانی و افطاری و توزیع نذورات و همه جا برای پذیرایی از میهمانان و توزیع در مکانهای مختلف برای صرف غذا و نوشیدن چای و قهوه و آب و نوشابه از انواع ظروف یکبار مصرف استفاده می کنیم. البته ظاهراً کاملاً بهداشتی و مقرون به صرفه است چون نمی شکند و برای شستشو نیاز به صرف وقت و هزینه و نیروی انسانی و آب و مایع ظرفشویی و... ندارد اما چه کار کنیم که این ظروف یکبار مصرف بهداشتی باعث ابتلا به سرطان نگردند؟
سؤالهایی نظیر اینکه چگونه می توان با وجود استفاده از این ظروف به بیماریهای گوارشی مبتلا نشد؟ یا اینکه آیا قرار دادن غذای داغ در این ظروف مجاز است؟ نوشیدن چای داغ در لیوانهای پلاستیکی منعی ندارد؟ و پرسشهای مشابه که این روزها مورد توجه محافل علمی قرار گرفته و در این شماره با توجه به اهمیت آشنایی با استفاده صحیح از این ظروف و نقش آن در پیشگیری و ابتلای به بیماریها (بخصوص سرطانها) به آن پرداخته ایم. بخوانید: دکتر محمدرضا قوام نصیری ، رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی و متخصص انکولوژی)سرطان شناسی( در پاسخ به این سؤال که آیا استفاده از ظروف یکبار مصرف ممکن است سرطانزا باشد؟ می گوید: ظروف یکبار مصرف انواع مختلف دارد چون در ساخت آنها ممکن است از مواد شیمیایی استفاده شده باشد که پلاستیک را می سازند و یا موادی که نهایتاً به کاغذ و مقوا ختم می شود. توصیه متخصصان این است که از نظر سلامت ، ظروف یکبار مصرف کاغذی را استفاده کنند.
همچنین هر ظرفی که ساخت و بنیادش به پلاستیک ختم می شود و با مواد شیمیایی سالم بسازند. زیرا بازیافت پلاستیکهای خشک اگر با نظارت دقیق روی ساخت آنها انجام نشود، نهایتاً مواد دست دومی است که طبخ غذا یا مصرف غذا در آنها توصیه نمی شود بخصوص مواد داغ که کاملاً ضرر دارد. به گفته این متخصص سرطان شناسی ، غذاهایی مثل سوپ ، آش و نظیر آن یا نوشیدنیهایی مثل چای و قهوه که در این ظروف سرو می گردد اصلاً توصیه نمی شود به ویژه از ظروفی که از بازیافت منازل و مواد خشک منازل تهیه می گردد ابداً نباید استفاده نمود.
مصرف این ظروف فقط در مواردی که مواد پلاستیکی استاندارد و مورد تأیید باشد بدون اشکال است باز هم به هیچ وجه چه غذا چه نوشیدنی در صورتی که بیش از ۴۰ درجه حرارت دارد نباید داخل این ظروف یکبار مصرف (پلاستیکی) حتی در مورد تأیید شده ها استفاده شود.
در سالهای اخیر استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی در دنیا رشد چشمگیری داشته و بالا بودن سرانه مصرف این ظروف پلاستیکی در کشورمان باعث شده تا نام کشورمان نیز در بین 10کشور نخست پرمصرف ظروف یکبار مصرف پلاستیکی مشاهده شود.
آثار زیانباری که این ظروف برای سلامت افراد مصرفکننده و محیطزیست به همراه دارد باعث شد، برخی کشورها از سالهای پیش تحقیقاتشان را برای پیدا کردن جایگزینی مناسب برای این ظروف آغاز کنند که در همین جهت موفق شدند با دستیابی به فناوری جدید، ظروف یکبار مصرف گیاهی را تولید کرده و آنها را جایگزین ظروف مشابه پلاستیکی کنند.
بطور خلاصه می توان مراحل تولید ظروف یک بار مصرف نشاسته ای را بصورت ذیل عنوان نمود :1)کنترل کیفی مواد اولیه 2)توزین مواد اولیه مورد استفاده 3) اضافه نمودن افزودنی ها 4)اختلاط وانجام واکنش های لازم استحصال خواص 5)کنترل موادخروجی از میکسر وتهیه گرانل6) انتقال گرانل به اکسترودر 7) تهیه شیت با عرض و ضخامتهای مختلف 8) عملیات ترمو و وکیوم فرمینگ 9) بریدن لبه های اضافی 10) بسته بندی ظروف 11)اسیاب کردن لبه های ضایعاتی وباز گرداندن به اول خط. این طرح در زمینی به مساحت 3500 مترمربع قابل اجرا می باشد.